31. heinäkuuta 2014

Chili-cheddarsämpylät

Leivon usein sellaisista aineksista, joita minulta sattuu kaapista kulloinkin löytymään. Kyllä se rassaa jonkun verran, jos ennen leipomista pitää käydä kaupassa ostamassa kahtakymmentä eri tuotetta, joten vilkaisin tätäkin leipomusta ennen jääkaappiini. Punaista chilitahnaa ja cheddarjuustoa, kaksi tuotetta jotka helposti unohtuvat sinne jääkaapin perälle ja myöhemmin löytyvät sieltä suursiivouksen yhteydessä enemmän tai vähemmän pilaantuneina. Koti ja Keittiö -lehden kirjaston ilmaishyllystä noukittu Parhaat leivonnaiset -kirja osoitti taas hyödyllisyytensä kun törmäsin tähän herkulliselta kuulostavaan reseptiin sen sivuilla. Ja aivan erityisen herkullisia näistä sämpylöistä tulikin! Suolan määrää voi halutessaan vähentää ja ennen kaikkea chilin määrää muuttaa omaan makuun sopivammaksi, mutta minun mielestäni näistä tuli juuri sopivia. Kun olin hotkinut neljä sämpylää yhteen putkeen, suussa alkoi vähän jo poltella, mutta ehkä se olikin hyvä aika lopettaa popsiminen! Jopa meidän pieni poika söi näitä tyytyväisenä, ainakin siihen asti kunnes sai pienen chilipalan suuhunsa ja sylkäisi sen närkästyneenä lattialle!


Chili-cheddarsämpylät (n. 14 kpl)

2½ dl kädenlämpöistä vettä
20 g tuorehiivaa
2 rkl oliiviöljyä
1½ rkl hunajaa
3/4 tl suolaa
5½ dl vehnäjauhoja
1½ dl ruisjauhoja
100 g cheddarjuustoa raastettuna
1-1½ tl vihreää tai punaista chilitahnaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, hunaja ja suola sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa samalla lisäten loput jauhot. Nostata taikinaa kulhossa leivinliinaan peitettynä noin puolitoista tuntia. Vaivaa kohonneeseen taikinaan juustoraaste ja chili. Leivo taikinasta pötkö ja leikkaa pötkö noin 14 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja asettele kahdelle leivinpaperoidulle pellille. Kohota sämpylöitä liinan alla noin puoli tuntia. Paista sämpylät 200 asteisen uunin keskiosassa noin 15 minuutin ajan. Tarjoa sämpylät sellaisenaan tai esimerkiksi kasvissosekeiton seuralaisena!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti