4. heinäkuuta 2014

Inkivääripikkuleivät

Inkivääri on yksi suosikkiaineksistani keittiössä, sekä ruoanlaitossa että leivonnassa, sekä jauheena että tuoreena tavarana. Inkiväärissä on todella vahva, raikas ja mausteinen maku, joka säväyttää leivoksen kuin leivoksen. Nämä keksit rouskuvat mukavasti suussa, mutta sulavat kuitenkin suussa. Maultaan nämä muistuttavat hiukan joulupipareita, mutta mielestäni peittoavat ne kyllä 10-0, jos eivät nyt ulkonäkönsä puolesta kuitenkaan niin muutoin. Resepti on Martha Stewartin Suuren leivonnan käsikirjasta, kuten kuvastakin näkyy. Seuraaviin inkivääripikkuleipiini haluaisin mielellään kokonaisia inkiväärin paloja, hillottuna tai sellaisenaan, koska inkiväärissä on niin mukava purutuntuma.


Inkivääripikkuleivät (n. 60 kpl)

4 3/4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
3/4 tl kanelia
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl vastajauhettua pippuria
170 g voita (normaalisuolaista, tai jos käytät suolatonta niin lisää taikinaan ½ tl suolaa)
3 dl tummaa ruokokidesokeria
½ dl siirappia
1½ rkl hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä
1 iso kananmuna
taloussokeria pyörittelyyn

Sekoita kulhossa jauhot, sooda, kaneli, neilikka, pippuri (ja suola). Vatkaa voi, ruokosokeri, siirappi ja inkivääri kuohkeaksi vaahdoksi (keskiteholla n. 2-3 minuuttia). Lisää kananmuna ja vatkaa n. 1 minuutti. Lisää jauhoseos joukkoon ja vatkaa hiljaisella teholla tasaiseksi. Siirrä taikina jääkaappiin viilenemään tunniksi tai yön yli. Muotoile jäähtyneestä taikinasta halkaisijaltaan n. 2,5 cm kokoisia palloja ja kierittele ne taloussokerissa. Asettele pallot leivinpaperoiduille pelleille ja jätä n. 5 cm leviämisvaraa. Paista pikkuleipiä 175 asteisessa uunissa (keski- ja alatasoilla) 15-18 minuuttia tai kunnes ne ovat kauttaaltaan kullanruskeita. Käännä pellit paistamisen puolivälissä. Jäähdytä paistetut keksit ritilällä. Keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa 4 päivää.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti