4. heinäkuuta 2014

Juustokakku pullapohjalla

Hannah Milesin Juustokakut-kirjasta on kohistu jonkin verran, ja kyseinen opus saakin veden nousemaan kielelle. Kaikkein eniten minua pullahirmuna kuitenkin houkutteli pohjoismaiseksi tituleerattu pullapohjainen juustokakku. Kakun pullapohja leivottiin kirjassa todella oudolla tavalla, turhan monimutkaisesti mielestäni, joten yksinkertaistin ohjetta hiukan suomalaisempaan moodiin... Kakusta tuli herkullista, makeaa ja pehmoista, todella täyttävää. Ensi kerralla taidan kuitenkin maustaa pullakakkuni jollain vähän säväyttävämmällä jutulla, sillä mascarponen maku jäi kyllä auttamattomasti piiloon kaiken kardemumman alla...


Juustokakku pullataikinapohjalla (n. 12 annosta)

Pohja
1-2 tl jauhettua kardemummaa
2 dl lämmintä maitoa
1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
2,5 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 vatkattua kananmunaa
60 g (4 rkl) pehmeää voita

Täyte
250 g mascarponea
1 kananmuna
0,6 dl sokeria
1 vaniljatanko

Pinnalle
Marsipaania
2,5 dl kuohukermaa
tomusokeria

Liota hiiva maitoon, jos käytät kuivahiivaa 45 asteiseen, jos tuorehiivaa, kädenlämpöiseen. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, suola, kananmunat ja suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa ja lisää loppupuolella pehmeä voi joukkoon. Painele taikina n. 34 cm x 24 cm kokoisen voidellun vuoan pohjalle ja valmista sitten täyte: vatkaa mascarpone, kananmuna ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää vaniljansiemenet. Levitä juustotäyte taikinan päälle vuokaan, mutta jätä reunoille hiukan tyhjää. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, n. 30min - 1 tunti. Kuumenna uuni 180 asteiseksi ja paista pullakakkua uunissa alatasolla 20-30 minuuttia, niin että pinta saa kullanruskean värin ja taikina kumisee, kun sitä koputtaa. Anna kakun jäähtyä ja leikkaa siitä sitten annospaloja. Vatkaa koristelua varten kerma vaahdoksi, ripottele pinnalle tomusokeria ja raasta marsipaanista lastuja esimerkiksi kuorimaveitsellä. Raastaminen on helpompaa jos siirrät marsipaanin 10 minuutiksi pakastimeen jäähtymään ensin. Kakku on parhaimmillaan tarjoiltuna samana päivänä!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti