1. heinäkuuta 2014

Pähkinähapanleipä

Vaikka netti nykyään onkin täpötäynnä jos minkämoisia leivontasivustoja ja -blogeja, minä pysyn vanhanaikaisena ja suosin edelleenkin ensisijaisesti kirjoja. Reseptejä on mukavaa plärätä kun on tylsää tai vaikkei olisikaan, suunnitella tulevia leivontamaratoneja jo hiukan etukäteen. Illalla ennen nukkumaanmenoa kun ei enää yksinkertaisesti jaksa tehdä mitään muuta, on leivontakirjojen selailu ihan ykkösjuttu! Siispä taaskin ilahduin todella paljon kun sain kätösiini yhden uuden inspiroivan leipäkirjan. Kyseessä on siis Heléne Johanssonin Leipä -kirja. Yksinkertaisesti nimetty kirja on sisällöltäänkin todella suoraviivainen ja selkeä. Johansson keskittyy paljolti juuri hapanleipiin, eikä hapanleipäreseptejä voi koskaan olla liikaa... Kirjan kuvitus on todella rustiikkinen ja tyylikäs samanaikaisesti, jotain sellaista johon voisin tähdätä "sitten joskus kun on aikaa ja intoa"... Vehnähapanjuureen leivottu pähkinäleipä on todella maukas, pehmoinen sisältä ja rapea pinnalta, tykkään!


Pähkinäleipä (3-4 leipää)

700 g vettä
250 g vehnäjuurta
20 g hiivaa
950 g vehnäjauhoja
200 g karkeita ruisjauhoja
25 g vaaleaa siirappia
30 g merisuolaa
100 g paahdettuja kokonaisia hasselpähkinöitä
100 g saksanpähkinöitä

Sekoita kaikki ainekset keskenään suolaa ja pähkinöitä lukuunottamatta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin kaksinkertainen aika. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Lisää pähkinät ja vaivaa sen verran, että pähkinät sekoittuvat tasaisesti. Anna taikinan levätä kulhossa 40 minuuttia. Muotoile taikinasta sitten kolme tai neljä pyöreää pullaa ja anna niiden levätä 10 minuuttia. (Jos jätät leivät pyöreän mallisiksi kuten minä, voit suoraan antaa niiden levätä 1 tunnin ajan.) Muotoile leivät pitkulaisiksi, siirrä ne leivinpaperin päälle ja anna kohota 1 tunnin ajan. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja aseta pelti uunin alatasolle. Nosta leivät uuniin kuuman pellin päälle ja kaada hiukan vettä uunin pohjalle. Laske lämpötila heti 200 asteeseen. Päästä höyry ulos uunista 20 minuutin kuluttua ja paista vielä noin 30-35 minuuttia. Jäähdytä leivät ritilällä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti