29. heinäkuuta 2014

Raikas inkiväärikakku

Minun on vaikea jättää houkuttelevat inkivääriä sisältävät leipomukset aivan huomiotta, ja niin kävi tälläkin kertaa. Fiona Cairnsin ihanassa Kahvipöydän kauneimmat kakut -kirjassa riittää herkullisia reseptejä joka lähtöön, ja suunnitelmissani onkin testata niistä vielä muutamaa, mutta tämä helppotekoinen inkiväärikakku pääsi ensimmäisenä testaukseen. Tämän inkiväärikakun annetaan maustua leipomisen jälkeen muutamien päivien ajan, mikä sopikin minulle mainiosti, sillä pyrin aina mahdollisuuksien mukaan jakamaan leipomistehtäviä niin useille päiville kuin mahdollista -pieni poikani ei salli minun nimittäin puuhata keittiössä liian kauaa aikaa yhteen soittoon...! Inkiväärikakku koristeltiin Cairnsin tapaan inkiväärisillä nekkulastuilla, mutta koristeiksi sopisivat mielestäni myös esimerkiksi hillotut inkiväärinpalaset. Maukas inkiväärikakku maistuu kaikkein parhaiten joko teekupposen tai inkiväärioluen kera! 


Raikas inkiväärikakku (10:lle)

120 g suolatonta voita sekä hieman vuoan voiteluun
125 g tummaa siirappia
100 g vaaleaa siirappia
1½ dl maitoa
120 g vaaleaa muscovadosokeria
225 g vehnäjauhoja
1 rkl jauhettua inkivääriä
½ tl ruokasoodaa
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna

Kuorrute
150 g tomusokeria
100 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
½ limen mehu ja hienoksi raastettu kuori

Nekkulastut koristeluun (6 kpl)
50 g vehnäjauhoja
35 g hienoa sokeria (mieluiten ruskeaa)
1/4 tl jauhettua inkivääriä
50 g vaaleaa siirappia
50 g suolatonta voita kuutioituna

Voitele halkaisijaltaan 20 cm:n ja syvyydeltään 7,5 cm kokoinen neliön muotoinen kakkuvuoka tai vuoraa leivinpaperilla. Kuumenna kattilassa siirapit, maito, sokeri ja voi pienellä lämmöllä. Älä kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä kun seos on tasaista ja anna sen jäähtyä sitten hieman. Sillä aikaa sihtaa isoon kulhoon vehnäjauhot, inkivääri ja ruokasooda. Sekoita ainekset keskenään ja lisää siirappiseos joukkoon. Kääntele ainekset ja lisää sitten vatkattu kananmuna ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan ja kopauta sitä pöytää vasten muutman kerran, jotta mahdolliset ilmakuplat puhkeavat. Paista kakkua 180 asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia tai kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei enää tartu ollenkaan taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia ja kumoa siten ritilälle. Kun kakku on täysin jäähtynyt, kääri se leivinpaperiin ja sitten vielä folioon ja anna sen maustua huoneenlämmössä nuutaman päivän ajan. Maustumisen seurauksena kakusta tulee kostea ja pinnalta hieman tahmea.

Jos aiot koristella valmiin kakun nekkulastuilla, voit leipoa ne jo samana päivänä kakun kanssa, kunhan muistat säilyttää ne ilmatiiviissä rasiassa, Nekkulastuja varten sihtaa jauhot, sokeri ja inkivääri kulhoon. Sulata voi ja siirappi pienessä kattilassa. Anna seoksen jäähtyä hieman ja kaada sitten kuivien ainesten päälle. Sekoita nopeasti lusikalla sekaisin, peitä kelmulla ja anna vetäytyä huoneenlämmössä noin tunnin verran. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kuumenna uuni 180 asteeseen. Nostele levännyttä seosta pellille ruokalusikallinen kerrallaan, ja tasoita (kostutetuin) sormin. Paista nekkuja uunissa 8-10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja kuplivia. Ota lastut uunista ja anna jäähtyä.

Kun kakku on maustunut valmiiksi, valmista lime-voikreemi juuri ennen tarjoilua. Vatkaa tomusokeri ja voi kuohkeaksi seokseksi esimerkiksi sähkövatkaimella (n. 5 minuuttia). Lisää koneen käydessä limetin kuori ja mehu. Levitä kreemi kakun pinnalle ja koristele halutessasi pilkotuilla nekkulastuilla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti