20. heinäkuuta 2014

Raparperi-marsipaanipiirakka

Onnekseni sain suuren raparperilahjoituksen pakastimeeni ja aloinkin heti selailla reseptikirjojen hakemistoja R-kirjaimen kohdalta. Minulla sattui olemaan edellisistä leipomuksista marsipaania tallella eikä mitään hajua siitä, mihin sitä voisin käyttää, joten tämä resepti Ihanimmat piirakat -kirjasta tuli suureen tarpeeseen! Esipaistoin piirakkapohjan varmuudeksi, sillä tein pienen lupauksen skarpata piirakoiden teossa - vetisiä piirakkapohjia on nähty jo ihan tarpeeksi! Esipaiston seurauksena piirakasta tuli mukavan rapeapohjainen ja täyte taasen sai kehuja 80-vuotiaalta vuosikymmeniä leipomista harrastaneelta isomamilta! Tuon kohteliaisuuden talletan mieleeni. Marsipaani, raparperi ja pieni ripaus sitruunaa toimivat kyllä loistavasti yhdessä tässä reseptissä! Suosittelen tarjoilemaan tämän vielä lämpimänä vaniljajäätelön kera, nami nam!


Raparperi-marsipaanipiirakka (8-10:lle)

Taikina
3 dl vehnäjauhoja 
2 rkl ruokokidesokeria
150 g kylmää voita
1-2 rkl kylmää vettä

Täyte
300 g raparperia 
100 g marsipaania 
50 g voita
2 kananmunaa
1 dl sokeria
½ sitruunan kuori hienoksi raastettuna
(palanen inkivääriä)

Nypi kaikki taikinan ainesosat murumaiseksi seokseksi. Lisää vettä vähitellen sen verran, että saat yhtenäisen taikinan. Kääri taikina kelmuun tai laita se muovipussiin tai purkkiin ja anna olla tunnin verran jääkaapissa. Kauli taikina sitten litteäksi ja painele voidellun 24-26 senttisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohja 30 minuutiksi kylmään. Valmista sillä välin täyte paloittelemalla raparperi ja raastamalla marsipaani karkeaksi raasteeksi. Sulata voi kattilassa ja vatkaa samalla munat ja sokeri keskenään ja lisää sitten voin joukkoon. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee (älä päästä seosta kiehumaan!). Tähän menee noin 5-7 minuuttia. Nosta seos sitten liedeltä, llisää joukkoon marsipaani (ja halutessasi inkivääri kuorittuna ja hienoksi raastettuna) ja sitruunan kuori. Anna seoksen jäähtyä ennen kuin kaadat sen vuokaan.
(Jos aiot esipaistaa taikinan, laita sen päälle leivinpaperiarkki, jonka päälle kaadat painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä tai papuja. Paista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia, ota leivinpaperi painoineen pois ja paista vielä 3-5 minuuttia.) 
Levitä marsipaaniseos piirakkapohjalle ja ripottele päälle raparperit. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia tai kunnes se on kauniin kullanruskea. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti