14. heinäkuuta 2014

Seesam-pellavaleipä

Vaikka nykyään leivonkin melkein kaiken meidän perheessä syötävän leivän itse, leipäohjeita selaillessa tulee välillä vahva kaihontunne, "pakko leipoa leipää taas pitkästä aikaa", vaikka olisin tehnyt niin vasta pari päivää sitten! Jokin taikinan käsittelemisessä vain on niin maagista ja rentouttavaa, eikä mikään voita vastapaistetun leivän makua, varsinkaan jos resepti on hyvä ja toteutus onnistunut! Tämä Heléne Johanssonin Leipä-kirjasta napattu resepti vaikutti paperilla täydelliseltä, pähkinäisen makuiselta vaalealta leivältä. Ensimmäisellä kerralla leipää leipoessani vaivuin puuhiini niin, että unohdin leipien olemassaolon kohoamisen aikana kokonaan, annoin niiden kohota aivan liian kauan, jolloin leivät romahtivat tyystin kun siirsin ne uuniin paistumaan. Tuloksena oli masentavaa, kuivaa ja kovaa hapanleipäkorppua. Lannistuin muutamaksi viikoksi, mutta nyt uskalsin onneksi kokeilla reseptiä uudelleen. Tällä kertaa muistin pistää kellon tikittämään kohoamisen ajaksi ja lopputuloksena olikin yksi suosikkileivistäni! Vehnäleivän popsiminen ei ole ikinä kolkuttanut näin vähän omaatuntoa, sillä leivässä on niin paljon maittavia, terveellisiä siemeniä (joskaan ei kuvaan vahingossa tupsahtaneita kurpitsansiemeniä)!


Seesam-pellavaleipä (3 pitkulaista leipää)

Käänteinen kuumajuuri
75 g vaaleita seesaminsiemeniä
50 g pellavansiemeniä
30 g auringonkukansiemeniä
600 g jääkylmää vettä

Taikina
Kuumajuuri
300 g vehnähapanjuurta
20 g hiivaa
900 g erikoisvehnäjauhoja
60 g grahamjauhoja
20 g merisuolaa

Paahda kuumajuurta varten siemeniä vuoassa 200 asteisessa uunissa, kunnes ne saavat kunnolla väriä. Ota siemenet sitten uunista pois ja kaada jääkylmä vesi välittömästi niiden päälle. Sekoita sitten kuumajuuri ja muut ainekset suolaa lukuunottamatta. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 5 minuuttia (tai käsin kaksinkertainen aika). Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla n. 30 minuuttia. Muotoile taikinasta kolme pyöreää pullaa ja anna niiden levätä 10 minuuttia. Taputtele  pullat sitten litteiksi ja muotoile niistä rullaamalla varovaisesti tasakokoisia leipiä. Nosta leivät leivinpaperin päälle ja anna kohota 1-1½ tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli. Kuumenna uuni sitten 250 asteiseksi. Jauhota leivät ja leikkaa niiden pintaan viiltoja terävällä veitsellä. Siirrä leivät leipälapiolla tai esimerkiksi leikkuulaudalla liu'uttamalla kuumaan uuniin. Kaada uunin alaosassa olevalle pellille/uunin pohjalle kupillinen kylmää vettä. Laske lämpötilaa 200 asteeseen ja anna paistua 20 minuuttia. Päästä sitten höyry ulos uunista avaamalla uuniluukkua. Paista leipiä n. 35 minuuttia, jäähdytä ritilällä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti