6. heinäkuuta 2014

Suklaa-maapähkinävoi

Mitä kannattaa valmistaa kun on hankkinut suuren pussillisen maapähkinöitä talouteen, jossa asustaa suuria suklaan ystäviä? No tietenkin suklaamaapähkinävoita! Reseptin metsästin netistä niin kauan aikaa sitten, etten enää muista alkuperäistä lähdettä, mutta kyllä tätä on muutaman kerran meidän kotona tehty. Ja kyllä niitä maapähkinöitä vielä riittäisi ainakin yhteen satsiin... Maapähkinävoin tekemisessä ratkaisevimmat vaiheet ovat pähkinöiden paahtaminen ja kuoriminen (pähkinät saavat lisämakua ja suurin osa kitkeristä kuorista poistetaan) sekä tietenkin itse soseuttaminen, jonka voi helposti hoitaa blenderillä tai vaikka sauvasekoittimellakin, jos vain kärsivällisyyttä riittää. Oma koneeni pöräytti 700 W tehollaan maapähkinävoita, jossa on pieniä pähkinänpaloja antamassa purutuntumaa. Tehokkaammalla laitteella saanee helposti aivan sileääkin maapähkinävoita, mutta tämä hieman ronskimpi versio kelpaa kyllä meidän tarkoituksiin. Yleensä me syömme tämän klassisesti vaalean paahdetun leivän päältä, mutta makeannälän yllättäessä vaikka suoraan purkista... Suklaamaapähkinävoista saisi näin kesän kunniaksi varmasti myös ihanaa jäätelöä, tai sitten sitä voisi pursottaa esimerkiksi suklaapikkuleipien väliin täytteeksi - kokeiltu on, ja toimii!


Suklaamaapähkinävoi (n. 5 dl)

300 g maapähkinöitä
1/4 - 3/4 tl suolaa
n. 5 rkl neutraalin makuista öljyä (esim. rypsiöljy)
45 g (n. 1 dl) tummaa kaakaojauhetta
173 g (alle 3 dl) tomusokeria (annosta voi vähentää reilusti jos ei halua niin makeaa maapähkinävoita!)

Levitä maapähkinät laakeaan uunivuokaan tai pellille. Paahda niitä n. 200 asteisessa uunissa kunnes ne saavat vähän väriä. Kääntele pähkinöitä välillä esimerkiski lastalla ja varo polttamasta niitä. Jäähdytä pähkinät huoneenlämmössä ja kuori ne sitten esimerkiksi hangaten niitä keittiöpyyhkeen välissä. Ei haittaa vaikkeivät kaikki kuoret irtoaisikaan. Soseuta pähkinät sauvasekoittimella, blenderillä tai monitoimikoneella niin sileäksi kuin mahdollista (vähätehoisella laitteella se voi kestää jonkin aikaa ja kannattaa pitää välillä taukoja, ettei kone kuumene liikaa). Lisää sitten loput ainekset ja soseuta ne joukkoon. Jos maapähkinävoi on liian kuivan tuntuista, voit lisätä vielä vähän öljyä. Maista maapähkinävoita ja lisää halutessasi lisää suolaa. Maapähkinävoi säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa n. kuukauden ajan.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti