6. heinäkuuta 2014

Omena-inkivääricrumble

Vaikka en olekaan mikään expertti jälkiruokien tekemisen suhteen, tämä resepti Sikke Sumarin Makeaa mahan täydeltä -kirjassa oli aivan pakko laittaa testaukseen. Omenan, inkiväärin, pähkinöiden ja vaniljan yhdistelmä kuulosti korvissani todella hyvältä idealta, ja lopputulos olikin kerrassaan mainio! Crumble kaiketi yleensä tehdään kaurahiutaleista, mutta tämä pähkinäversio veti pointsit kotiin, sillä se rouskui niin mukavasti suussa. Pähkinät voi jättää aika reilunkin kokoisiksi mielestäni, ja suuri inkiväärin ystävä voinee lisätä hiukan extrainkivääriä. Todella helppotekoinen jälkiruoka toi pientä luksusta meidän arkeen. Ja voihan sitä aina uskotella itselleen että tämähän on oikeastaan varsin terveellistä kaikkien pähkinöiden ja omenoiden takia... Crumblen voi aivan hyvin tarjota vaikka vaniljajäätelön tai valmiin vaniljakastikkeen kera, mutta itsetehtyä vaniljakastiketta on kyllä niin vaikea peitota että laitoin kylkiäisiksi vielä senkin reseptin!


Omena-inkivääricrumble vaniljakastikkeen kera (n. 6 annosta)

450 g omenoita kuorittuna ja paksuina viipaleina
4 rkl vettä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl muscovadosokeria
2-3 cm pala tuoretta inkivääriä pieneksi leikattuna

Päälle

175 g vehnäjauhoja
100 g voita
100 g ruokosokeria
100 g erilaisia pähkinöitä rouhittuina

Vaniljakastike
2 dl maitoa
2 keltuaista
1 rkl sokeria (käytin itse muscovadosokeria tähänkin, mutta taloussokeri kelpaa aivan hyvin)
1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria tai kokonainen vaniljatanko tai muutama tippa vanilja-aromia
n. 1 dl kermaa

Pane omenalohkot, vesi, sitruunamehu ja sokeri kattilaan ja keitä hiljalleen viitisen minuuttia tai kunnes omenalohkot ovat hieman pehmenneet. Ota keitos levyltä ja sekoita joukkoon inkivääri. Kauho seos parin litran vetoiseen matalaan uunivuokaan ja anna jäähtyä. Päällistä varten sekoita jauhot ja voi keskenään. Lisää seokseen sokeri ja pähkinärouhe ja levitä seos omenalohkojen päälle. Paista uunissa 180 asteessa n. 30 minuuttia eli kunnes päällys on saanut kullanruskean värin.

Valmista vaniljakastike vatkaamalla kattikalla maito, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys tai perunajauhot. Hauduta kiisseliä koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Lisää joukkoon sitten vanilja haluamassasi muodossa (itse käytin aitoa vaniljaa vaniljamyllystä), maista seosta ja lisää halutessasi lisää. Anna kastikkeen jäähtyä ja laimenna se sitten kermalla sopivan paksuiseksi ja sekoita hyvin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti