28. syyskuuta 2014

Bostonilainen omena-pekaanipiiras

Uhosin etten heittäisi saamistani omenakassillisista yhtäkään omppua pois, vaan hyödyntäisin niistä jokaisen. Ja näin teinkin! Hilloa, sosetta, omenavälipaloja, 3 erilaista omenapiirakkaa. Aivan klassisista klassisin leipomani apple pie tosin näytti sen verran rumalta, etten sitä blogiin viitsinytkään lisätä. Asia piti korjata, mutta tällä kertaa aivan umpinaisen taikinakuoren sijaan teinkin piiraspäällisen taikinasuikaleista. Resepti on kenenkäs muun kuin ihanan Leila Lindholmin käsialaa, kirjasta Vielä yksi pala. Vielä kertaakaan en ole tämän kyseisen rouvan yhteenkään reseptiin pettynyt! Aitoja makuja, laadukkaita raaka-aineita, paljon voita ja paljon sokeria, niillä ei voi epäonnistua! Tämäkin piirakka oli varsin maukas, vaikka aluksi epäilinkin omenan, pähkinän ja rusinoiden välistä harmoniaa. Piirakan paiston kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei taikina jää pohjasta löysäksi - täyte on nimittäin sen verran mehukas!


Bostonilainen omena-pekaanipiiras (n. 8 annosta, 24 cm piirakkavuoka)

Murotaikinapohja
150 g kylmää voita kuutioituna
4 dl vehnäjauhoja
½ dl tomusokeria
1 kananmuna
½ rkl kylmää vettä

Täyte
12 isoa omenaa 
50 g voita
1½ dl fariinisokeria
2 tl kanelia
200 g mantelimassaa
1 sitruunan mehu
100 g kokonaisia kuorittuja pekaanipähkinöitä
1 dl rusinoita

Voiteluun
1 kananmuna 
1 rkl maitoa
1 rkl raesokeria (itse käytin myös tummaa muscovadosokeria)


Valmista ensimmäisenä murotaikinapohja. Nypi kylmä kuutioitu voi ja vehnäjauhot sekä tomusokeri keskenään pieniksi muruiksi. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita taikinaa juuri sen verran, että se kiinteytyy. Älä kuitenkaan vaivaa, jottei taikinaan synny sitkoa vaan se säilyy mureana. Peitä taikina tuorekelmulla ja jätä kylmään vähintään 30 minuutiksi. 

Jos aiot valmistaa mantelimassan itse, kannattaa se tehdä viimeistään tässä vaiheessa. 

Valmista sillä aikaa täyte. Kuori ja perkaa omenat ja pilko ne paksuiksi viipaleiksi. Paista omenaviipaleet (tarvittaessa kahdessa erässä) paistinpannulla voin, fariinisokerin ja kanelin kanssa, kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada paistetut omenat toiseen astiaan jäähtymään. Lisää omenoiden joukkoon karkeaksi raastettu mantelimassa, pekaanipähkinät, rusinat ja sitruunamehu. Voitele halkaisijaltaan 24 cm piirakkavuoka. Jaa murotaikina kahteen osaan, toinen osa isompi kuin toinen. Kaaviloi isompi taikinanpala pyöreäksi kevyesti jauhotetulla pöydällä tai leivonta-alustalla. Kierrä taikina kaulimen ympärille ja siirrä se näin kaulimen avulla piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja voitele sitten reunat kananamunan ja maidon seoksella. Kaada sitten omenatäyte taikinan päälle. Kaaviloi pienempi taikinan pala ja leikkaa se noin 1½ cm paksuiksi suikaleiksi ja asettele ne ruutukuvioksi piirakan pinnalle. Purista taikinasuikaleet piirakan reunoihin kiinni ja leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois. Voitele piirakka lopulla kananmuna-maitoseoksella ja ripottele pinnalle raesokeria. Kypsennä piirakkaa esilämmitetyssä uunissa 180 asteessa 35 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea. Tarjoile jäähtyneenä tai vielä lämpimänä. Jos piirasta jää yli, säilyy se jääkaapissa pari päivää, vaikkakin taikina menettää säilytyksessä mureuttaan. 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti