23. syyskuuta 2014

Norjalainen jogurttileipä

Joskus ei jaksa pinnistellä ja ponnistella oman leipänsä eteen, kirjaimellisesti. Yleensä tykkään vetkutella hiivataikinasta pötkylöitä ja pitkuloita, palleroita ja mitä muuta vielä, mutta tänään päädyin itselleni epätyypillisesti paistamaan vuokaleipää! Ja voi, miten helppoa se onkaan! Jos haluaa säästää omia hermojaan vielä asteen enemmän, voi tuon vuoan vuorata vielä voitelun sijaan leivinpaperilla, ja kaikki hoituu melkein epäilyttävän leppoisasti. Kulloinkin leivottavat leipäreseptit valikoin yleensä yksinkertaisesti sen perusteella, mitä aineksia kaapistani sattuu löytymään - ja niin nyt myös. Maustamattoman jogurtin voi huoletta korvata esimerkiksi samaisella soijaversiolla tai vaikkapa piimällä, vaikka onkohan tämä sitten nimeltään enää sama käntty? Vuoassa paistettu taikina saa muuten olla aika löysää! Tällä Kotileipuri-kirjasta poimitulla reseptillä leivästä tuli todella mehevää, täyttävää ja pinnaltaan mukavan rapsakkaa, oikea terveyspommileipä joka maistuu mainiolta kurkkuviipaleiden ja salaatin kera!


Norjalainen jogurttileipä (2 vuokaleipää)

50 g hiivaa
2 dl vettä
3½ dl maustamatonta jogurttia
2 tl suolaa
6 dl grahamjauhoja
1½ dl karkeita ruisjauhoja
2 dl kauraleseitä
n. 4 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
Vettä
Kauraleseitä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon jogurtti ja suola. Lisää sekaan myös ruisjauhot, grahamjauhot, kauraleseet ja suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 1-1½ tuntia. Vaivaa sitten loput vehnäjauhot taikinaan ja leivo kaksi pitkulaista leipää. Nosta ne voideltuihin ja kauraleseillä jauhotettuihin 1½-2 litran vetoisiin vuokiin. Pistele leivät ja anna niiden kohota n. 30 minuuttia. Voitele leipien pinnat vielä vedellä ja ripottele niille lisää kauraleseitä. Paista leipiä 200 asteisen uunin alimmalla tasolla 15 minuuttia. Siirrä leivät sitten yhtä astetta ylemmäs uunissa ja jatka paistamista vielä noin 35 minuuttia. Kumoa paistuneet leivät varovasti ritilälle jäähtymään. Kääri leivät leivinliinaan ja anna leipien tekeytyä käärössään muutaman päivän (jos maltat). Leivät säilyvät leipälaatikossa noin viikon verran ja ne voi myös pakastaa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti