14. syyskuuta 2014

Omena-kanelipiirakka

Enpä ole koskaan saanut käyttööni näin montaa kiloa kotimaisia omenoita kuin tänä vuonna nyt, kiitos äiti sinulle kun niitä toit! Helsingin Sanomissa oli jokin aika sitten lehtijuttu, jossa kerrottiin joidenkin ihmisten tuskastelevan liian suurella omenasadolla, ja jutussa jopa kehotettiin viemään osa ylijääneistä omenoista peräkärryllä kaatopaikalle. Ajatus omenoiden hukkaan heittämisestä sai mieleni mylläämään ja aloinkin heti pohtia mihin itse käyttäisin liian suuren omenasadon. Helpoiten omenat kaiketi saa tuhottua ihan vain syömällä ne, mutta osa kotimaisista lajikkeista on niin happamia, ettei ajatus oikein houkutakaan. Omenat, joiden kota on poistettu, voisi myös kuorineen keittää isossa kattilassa pienen vesitilkan kera soseeksi, lisätä ehkä hieman makeutusainetta ja survaista vielä sauvasekoittimella sileämmäksi. Soseesta vielä vähän edistyneempi versio olisi hillo tai marmeladi, tai vaikka mehu ja miksei hyytelökin, jos siitä tykkää. Suuren osan omista omenoistani keitin juurikin soseeksi ja pakastin ne pieniin n. 1 dl:n muovirasioihin. Jäinen omenasose jäähdyttää nopeasti esimerkiksi kuuman, juuri keitetyn kaurapuuron!




Jorinat sikseen, tämähän on leivontablogi! Ensimmäinen leivontaprojektini omenoista on aivan tavallinen, klassinen omenapiirakka, jonka varmaan jokainen kotileipuri on jossain elämänsä vaiheessa leiponut. Muutamia vastaavia on tullut toki itsekin tehtyä, mutta tähän piirakkaan käytin jopa kilon omenoita, joten lopputuloksesta tuli todella omenainen ja herkullinen! Reseptin pohjan otin ihanasta Leivotaan marjoista ja hedelmistä -kirjasta, jonka jokaista leivonnaista haluaisin päästä maistamaan...! Korvasin suuren osan sokerista fariinisokerilla (koska pidän sen mausta todella paljon), ja lisäilin vähän extramausteita. Resepti on niin simppeli, että tätä voi helposti varioida, mutta eiköhän se ihan suoraviivaisinkin kanelipiirakka sula suussa! Seuraava omenainen leipomukseni voisi olla vaikka klassinen kuorellinen omenapiirakka, apple pie...



Omena-kanelipiirakka (n. 28 cm piirakkavuokaan)
150 g (n. 2,3 dl) jauhoja
75 g (n. 0,9 dl) perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
150 g pehmeää voita, lisäksi vuoan voiteluun
125 g (n. 1,5 dl) sokeria (korvaa osa esimerkiksi fariinisokerilla tai muscovadosokerilla jos haluat)
1 tl tomusokeria
4 kananmunaa 

Päällyste
750 g - 1 kg omenoita kuorittuna, kota poistettuna ja viipaloituna
40 g (n. 0,5 dl) sokeria
1 tl kanelia 
(lisäksi halutessasi muita mausteita, kuten inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta)



Ota kananmunat ja voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Taikinaa varten sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota voi kulhossa sähkövatkaimella. Lisää vähitellen joukkoon sokeri, tomusokeri ja kananmunat. Lisää jauhoseos voiseoksen joukkoon ja sekoita. Voitele halkaisijaltaan n. 28 cm piirakkavuoka ja kaada taikina vuokaan. Tasoita pinta. Päällystettä varten sekoita omenat, sokeri ja mausteet keskenään. Asettele ne taikinan pinnalle tasaisesti. Paista piirakkaa 180 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes se on keskeltä tikulta kokeiltaessa kypsä ja pinnaltaan ruskistunut. Anna jäähtyä vuoassa hetki ja tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera!



1 kommentti :

  1. Kanelinen omenapiirakan tuoksu johdatteli ...Lf mutkan kautta!

    Omena antaa tilaa monelle mausteelle, hyytelössä käytän minttua tai rakuunaa....pitäisikin kokeilla niitä piirakkaan...

    Hm-mm sinulta puuttuu URL mahdollisuus kommentoida Ü
    Terkuin nami-hiiri
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista