17. syyskuuta 2014

Punajuurilimppu

Meidän perheen vakioleipien, seesam-pellavaleivän ja ruisleivän leipominen tulevat sen verran selkärangasta että välillä on kiva kokeilla leipien saralla jotain ihan muuta. Leivotaan -lehden irtonumeron mukana tuli mukava 33 leipäreseptin vihkonen, josta minua jäi mietityttämään punajuurilimppu kurpitsansiemenillä. Yhdistelmä kuulosti todella maukkaalta ja niinpä näin leppoisan päivän kunniaksi pyöräytin puolitetulla reseptillä yhden maukkaan vuokaleivän! Punajuuri on aika miedon makuinen, joten jos limppuun haluaa räväkämpää makua voi siihen lisätä vähän mausteita omaan makuun sopien - esimerkiksi muskottipähkinä sopii punajuuren kaveriksi loistavasti! Eiköhän tämä punajuurileipä meidän perheelle kelpaa, vaikka taidankin olla tämän katon alla ainoa joka kyseistä juuresta fanittaa...!



Punajuurilimppu (2 kpl)

50 g voita
4 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2-3 dl karkeaksi raastettua punajuurta
6 dl ruissihtijauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja

Pinnalle
Kurpitsansiemeniä



Sulata voi pienessä kattilassa ja lisää maito. Anna seoksen lämmetä kädenlämpöiseksi. Kaada seos kulhoon ja liota siihen hiiva. Lisää joukkoon raastettu punajuuri, suola ja ruissihtijauhot. Sekoita kunnolla. Lisää sitten vähitellen vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee kimmoisa. Kohota taikinaa liinan alla noin 40 minuuttia. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla kaksi noin 1½ litran vetoista vuokaa. Leivo kohonneesta taikinasta kaksi pitkulaista limppua ja aseta ne vuokiin. Voitele leipien pinta vedellä ja ripottele siihen kurpitsansiemeniä. Peitä vuoat liinalla ja anna taikinan nousta 30 minuuttia. Paista leipiä 230 asteisen uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä hetki ja kumoa ne sitten ritilälle jäähtymään kokonaan. 




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti