22. syyskuuta 2014

Skotlantilaiset kinuskimunkit

Taannoisesta uppopaistamiskokemuksesta rohkaistuneena ja valtavan sokerinnälän "riuduttamana" päädyin taas paistelemaan munkkeja. Tällä kertaa vuorossa olivat Skotlanti-sympatiaa ilmaisevat neliönmuotoiset kinuskikuorrutteiset ja kermatäytteiset herkkupalat, fudge donitsit eli kinuskidonitsit! Varoitukseksi mainittakoon näiden munkkien kuorrutteen olevan niin hyvää, että sitä voisi syödä vaikka sellaisenaankin (vaikkei ehkä kannata, pidemmän päälle ainakaan...).Kermavaahdon kanssa minulla kävi pieni kämmi tämän reseptin kanssa! Sitä olisi kuulunut pursottaa vain pieni määrä jokaiseen donitsiin, mutta minäpä pursotinkin sitä oikein olan takaa ja loppujen lopuksi minun käsistäni valmistui 2 superkermamunkkia ja 6 täysin kermavaahdotonta munkkia. Olkaa te maltillisempia. Jos neliönmuotoon paistetut munkit ahdistavat, voi munkit surutta muotoilla perinteisiksi palleroiksikin, eihän se maku siitä miksikään muutu. Näiden herkkupalojen reseptin poimin Love Foodin Donitsit -kirjasta, jonka selaaminen on kyllä täyttä tuskaa - ainakin kymmenen reseptiä tästä kirjasta pitää vielä päästä testaamaan ennen kuin voin palauttaa sen takaisin kirjastoon! Niin herkullisia kuvia tässä kirjassa on. Seuraavaksi voisin ehkä jättää pulleat donitsit vähemmälle huomiolle ja opetella tekemään churroja, vaikkapa sitruunaisia sellaisia...


Kinuskimunkit (8 kpl)

1,75 dl maitoa
25 g voita
350 g (5 dl) karkeita vehnäjauhoja (itse käytin puolikarkeita)
0,5 tl suolaa (vähennä määrää tai jätä kokonaan pois jos käytit suolattua voita)
1,5 tl kuivahiivaa
25 g (0,3 dl) sokeria
1 kananmuna vatkattuna

Paistamiseen
n. 1 - 1½ litraa rypsi/rapsiöljyä tai kookosrasvaa

Täyte
1,5 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Kuorrute
55 g voita
100 g (1,1 dl) ruokokidesokeria
3 rkl maitoa
1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
70 g (1,2 dl) tomusokeria siivilöitynä


Lämmitä maitoa ja voita kattilassa kunnes voi sulaa. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia. Sekoita isossa kulhossa suurin osa jauhoista, suola, kuivahiiva ja sokeri. Kaada kulhoon maitoseos ja kananamuna ja sekoita pehmeäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa enemmän jauhoja ja vaivaa taikinaa käsin 5-6 minuuttia tai kunnes se on notkeaa. Siirrä taikina kulhoon ja nostata lämpimässä paikassa tunti tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Leivinpaperoi uunipelti.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kauli ne kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 15cm x 15 cm kokoisiksi neliöiksi. Siisti reunat terävällä veitsellä tai pizzaleikkurilla. Jaa kumpainenkin neliö 4 pieneen neliöön. Siirrä neliöt uunipellille ja nostata niitä peitettyinä noin 10-15 minuuttia.

Kuumenna öljy hyvissä ajoin isossa kattilassa noin 180-190 asteiseksi, tai kunnes leipäkuutio ruskistuu rasvassa 30 sekunnissa. Laske muutama neliö kerrallaan kuumaan öljyyn paistumaan ja paista noin 1-2 minuuttia per puoli, kunnes molemmat puolet ovat kullanruskeita. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä.

Puhkaise jäähtyneiden donitsien kylkeen reikä terävällä veitsellä. Liikuttele veistä sivuttain donitsin sisällä, jotta muodostuu onkalo. Lusikoi vatkattu kermavaahto pursotinpussiin, jossa on tylla, ja pursota kuhunkin donitsiin hieman kermavaahtoa.

Kuorrutetta varten lämmitä voi ja ruokokidesokeri kattilassa keskilämmöllä. Hämmennä jatkuvasti, kunnes sokeri sulaa. Kiehauta ja keitä 1 minuutin ajan ja hämmennä sitten joukkoon maito ja vaniljauute. Hauduta vielä 1 minuutti ja hämmennä sekaan tomusokeri. Anna kuorrutteen jäähtyä 10-20 minuuttia, kunnes se sakenee. Kasta donitsit kuorrutteeseen ja anna kuorrutteen hieman kovettua. Nauti donitsit mielellään heti, mutta ne säilyvät ainakin yhden vuorokauden jääkaapissa.









Ei kommentteja :

Lähetä kommentti