23. syyskuuta 2014

Suklaatoffeeleivokset (Millionaire's shortbread)

Skotlanti-teemalla jatketaan... Ensimmäisen kerran kun näin näiden suklaatoffeeherkkupalojen (millionaire's shortbread eli miljonäärin murotaikinapalat?) kuvan jossain selaamassani leivontakirjassa, päätin siltä istumalta  että näitä on aivan pakko leipoa joskus. Nämä skottilaista alkuperää olevat ylellistä Twix-patukkaa muistuttavat leivokset sisältävät hyvin yksinkertaisen ja rapean muropohjan päällä makeaa, tahmaista toffeeta. Kaiken kruunaa tummasuklaakuorrutus, joka napsahtaa mukavasti hampaissa kun näitä haukkaa - ihan niin kuin siinä suklaapatukassakin. Tämä nimenomainen resepti on juuri julkaistusta Herkkuleipurin parhaat -kirjasta, mutta eiköhän netistä löydy useampiakin erilaisia variaatioita tästä herkusta. Tämä leivonnainen on todella kätevä valmistaa esimerkiksi kylään tuleville vieraille, koska sen voi laittaa jääkaappiin jähmettymään jo hyvissä ajoin. Toisaalta tämä on myöskin niin täyttävää, että sillä kestitsisi kyllä useammankin ihmisen, vaikkakin me söimme sen ihan kolmeen pekkaan... (ähky!)


Suklaatoffeeleivokset (12 kpl)

115 g voita (lisäksi vuoan voiteluun ellet vuoraa sitä esimerkiksi foliolla)
175 g (2,7 dl) jauhoja
55 g (n. 0,6 dl) sokeria
(1 kananmunan keltuainen)

Täyte ja päällyste
175 g voita
115 g (n. 1,35 dl) sokeria
3 rkl vaaleaa siirappia
400 g (1 tlk) kondensoitua maitoa
200 g taloussuklaata pieninä paloina

Esilämmitä uuni 180 asteeseen ja voitele tai vuoraa foliolla tai leivinpaperilla matala 23 x 23 cm:n vuoka (jos tämän kokoista vuokaa ei löydy, voit soveltaa ja käyttää vaikka kahta pienempää vuokaa). Pane voi, jauhot ja sokeri monitoimikoneeseen ja sekoita, kunnes ainekset alkavat sakeutua. Jos seos on mielestäsi liian kuiva, lisää tarvittaessa 1 keltuainen. Voit sekoittaa ainekset myös käsin nyppien, mutta silloin voi kannattaa kuutioida aika pieneksi. Painele seos sitten vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.

Täytettä varten pane voi, sokeri, kondensoitu maito ja siirappi kattilaan. Lämmitä seosta varovasti, kunnes sokeri sulaa. Kiehauta seos ja hauduta sitä 6-8 minuuttia (minulla meni tuplasti sen verran!) jatkuvasti hämmentäen, kunnes se sakenee. Valuta toffee paistoksen päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi.

Kun toffee on jähmettynyt, sulata suklaa varovasti esimerkiksi mikrossa tai vesihauteessa. Anna suklaan jäähtyä hetken ja levitä se sitten toffeen pinnalle. Nosta jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa kovettunut paistos terävällä veitsellä 12 leivokseen ja tarjoa! Suklaatoffeeleivokset kannattaa säilyttää jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa, jos niitä siis jää yhtään yli!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti