1. syyskuuta 2014

Supermakeat mansikkamunkit

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 

Pikkusiskon vierailun kunniaksi päätin pyöräytellä oikein tyttömäisiä lohtuherkkuja, eli tietenkin vaaleanpunaiseksi kuorrutettuja mansikkamunkkeja! Munkkien täyttämiseen ja kuorrutukseen sain häneltä onneksi apua, sillä siinä vaiheessa alkoi jo olla vähän kiire päästä syömään näitä kaunokaisia! Uppopaistamisen opettelu on ollut kyllä yksi niistä jutuista, joita olen sekä innolla että kauhulla odottanut. Mukana tässä touhuilussa olivat kaikki vempeleet lämpötilamittarista sammutuspeitteeseen, joista viimeisenä mainittua en onneksi joutunut kertaakaan käyttämään, huh. Lisäksi olin varautunut raivokkaaseen paistoöljyn sinkoiluun ja yllätyin aika iloisesti kun pikku munkit kelluivatkin kattilassa ihan tyyninä ja hiljaa poreillen. Oli kyllä sen verran hauskaa ja helppoa tämä puuha, että pitää uppopaistaa pian jotain muutakin! Varsinkin, kun tuota paistoöljyä (reilu 1 litra sitä jäljellä...) saa käyttää muutamaankin otteeseen ennen kuin se pitää heittää menemään. Mansikanmakuisen tomusokerin voi ihan hyvin korvata tavallisella tomusokerilla, tai vaikka pyöritellä munkit klassisesti hienossa sokerissa. Saattoi muutamalla ihmisellä sokerihammasta kolottaa tässä aiemmin päivällä, mutta se ongelma hoidettiin näillä pikkuisilla ja supermakeilla herkuilla ihan hujauksessa! Oma poikanikin söi vajaa puolikkaan kuorruttamattoman munkin ja pyyhki kaiken munkkeihin vaivalla pursotetun mansikkahillon pitkin pöytiä - täh? 


Supermakeat mansikkamunkit (n. 20 kpl)

4 dl kädenlämpöistä maitoa
20 g hiivaa
4 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
½ kananmuna
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita

Friteeraukseen
1-1½ litraa öljyä (esimerkiksi rypsiöljyä tai kookosrasvaa)

Täyte
2-4 dl mansikkahilloa 

Pinnalle
n. 2 dl mansikanmakuista tomusokeria
muutama rkl vettä

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna, sekä suurin osa jauhoista. Alusta taikina käsin tai yleiskoneella kimmoisaksi ja lisää jauhoja tarvittava määrä vähitellen. Lisää loppupuolella myös huoneenlämpöinen pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinan alla n. 30 minuuttia. Leivo taikinasta sitten pitkä pötkö ja leikkaa se n. 20 osaan. Leivo (eli riivaa) paloista pallon muotoisia ja kohota niitä liinan alla 30 minuuttia. Kuumenna paistoöljy padassa tai isossa kattilassa hyvissä ajoin 180 asteeseen. Nosta kohonneet munkit erissä öljyyn paistumaan ja anna niiden paistua 3-4 minuuttia, kääntäen ne puolivälissä. Nosta paistuneet munkit esimerkiksi tarjottimelle tai lautaselle talouspaperin päälle valumaan. Jäähdytä paistoöljy ja siivilöi takaisin pulloon - voit käyttää sitä vielä muutaman kerran! Tökkää jäähtyneisiin munkkeihin reikä terävällä veitsellä ja liikuva veistä leveyssuunnassa munkin sisällä, jotta munkkiin syntyy pieni kolo hilloa varten. Pursota sitten esimerkiksi pursotinpussia käyttäen munkkien sisälle niin paljon kuin hilloa mahtuu, eli kunnes se valuu ulos. Kuorrutetta varten sekoita tomusokeri ja lisää siihen vähän vettä kerrallaan. Kuorrutteen tulee olla aika jähmeää, jottei se valu kokonaan munkkien pinnalta pois. Nauti munkit mielellään saman päivän aikana, mutta voit myös säilyttää ne noin yhden päivän ajan viileässä. Jos aiot pakastaa munkit, kuorruta ne vasta sulattamisen jälkeen. Varaa muutama talouspaperiarkki näiden syömiseen...



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti