25. syyskuuta 2014

Syyspäivän porkkanakakku (maidoton)

Sain tänään suuren kunnian leipoa lähikirkkomme perhekerhoon äideille syötävää, kahvin ja teen kylkiäiseksi. Tiedän että joskus aamut tuppaavat olemaan niin hektisiä ja kiireisiä, etteivät kaikki äidit ehdi kummoista aamupalaa syödä, joten päätinkin pyöräyttää mammoille syötäväksi oikein tuhdin ja "terveellisen" porkkanakakun! Jokin tässä syksyisessä säässä ja sateen ainaisessa ropinassa kaiketi saa kaipaamaan jotain porkkanakakun tyyppistä herkkua. Pläräsin reseptiarkistojani ja blogeja täydellisen porkkanakakkureseptin toivossa ja sovelsin niistä mieleiseni. Kakku sinänsä on todella simppeli valmistaa, mutta pientä miettimistä vaati maidottoman (eli voittoman) voikreemin valmistaminen kakun pinnalle! Päädyin tekemään aika raikkaan ja tuhdinoloisen margariini-kreemin suolattomasta, maidottomasta margariinista. Tykkään voikreemistä ehkä henkilökohtaisesti enemmän kuin tästä, mutta tämä taitaa olla kyllä sitä rutkasti terveellisempää! Minun on välillä vähän vaikeaa välttää ylilyöntejä leivonnassa, ja lisäsinkin kakkuun aika ronskilla kädellä mausteita. Jos ihan noin monen mausteen sekamelskasta ei tykkää, voi osan suosiolla jättää pois tai korvata vaikka muulla. Aivan yhtä hyvää lienee tulee ihan muutamankin mausteen yhdistelmästä ja voihan mausteet kokonaan vaikka korvata raastetulla appelsiinin- tai sitruunankuorella. Kakku sai paljon kehuja ja taisikin kadota päivän aikana kokonaan vaikka olikin aika mojovan kokoinen! Tämä oli kyllä niin virkistävä leivontakokemus, että pitänee pian leipoa jotain muutakin näille ihanille äideille...! Kiitos!


Syyspäivän porkkanakakku (halkaisijaltaan 24~ cm kakkuvuokaan)

200 g maidotonta margariinia tai 2 dl rypsiöljyä
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
ripaus kardemummaa
ripaus pomeranssinkuorta
ripaus muskottipähkinää
5-6 dl hienoa porkkanaraastetta
100 g (n. 2 dl) pekaanipähkinöitä rouhittuna

Kuorrute ja täyte
200 g maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
250 g tomusokeria
vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele sen reunat. Jos käytät margariinia kakkupohjassa, sulata se ensimmäiseksi ja aseta sivuun jäähtymään. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat sekä fariinisokeri ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sitten vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti lastalla tai lusikalla sekaisin. Lisää sitten joukkoon myös öljy/margariini, rouhitut pähkinät sekä hieno porkkanaraaste (ja jos käytät raastettua appelsiinin/sitruunankuorta niin se myös). Siirrä taikina kakkuvuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kakkuun tökättyyn terävään veitseen tai tikkuun ei jää enää taikinaa. Anna kakun sitten jäähtyä vuoassaan hetki ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään kokonaan.

Kun kakku on jäähtynyt, vatkaa täytettä ja kuorrutetta varten huoneenlämpöinen margariini kuohkeaksi vatkaimella (n. 5 minuuttia). Lisää sitten joukkoon tomusokeri vähitellen ja tarkkaile seoksen koostumusta. Lisää myös sitruunamehu, kuoriraaste ja vaniljasokeri. Kuorrutteeseen tarvitset noin 2/3 margariinikreemistä, ja 1/3 tulee kakun väliin. Koristele kakku esimerkiksi rouhituilla pähkinöillä, kokonaisilla pekaanipähkinänpuolikkailla tai hunnuta vaikkapa kanelilla! Porkkanakakku säilyy hyvin muutamankin päivän jääkaapissa hyvin peitettynä, ja onhan niitäkin joiden mielestä porkkanakakku vain mehevöityy seuraavina päivinä - kakku kannattaa kuitenkin täyttää ja kuorruttaa aikaisintaan tarjoilua edeltävänä päivänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti