27. maaliskuuta 2015

2 v. syntymäpäiväkakku!

Poikani täytti maaliskuun ensimmäisenä päivänä kaksi vuotta. Hänen ensimmäisen syntymäpäivänsä aikoihin olin niin väsähtänyt, etten edes harkinnut leipovani itse kakkua syntymäpäiväjuhliin. Tänä vuonna päätin hyvittää kaiken ja leipoa oikein herkullisen ja (vähän) lapsiystävällisen kakun. Olin suunnitellut täysin vegaanista kakkua, mutta tästä tulikin sen sijaan semi-vegaaninen, koska käytin täytteenä vaniljakreemiä (jossa on maitoproteiinia). Jos kakusta haluaa täysin vegaanisen, kannattaa noudattaa alkuperäistä hummingbird cake reseptiä, jonka löysin täältä. Kakku koristeltiin yhteistuumin päivänsankarin kanssa, värikkäillä nonparelleilla tietenkin! Koristelutuokion jälkeen lattia tulvi nonparelleja ja vieläkin niitä putkahtaa aina jostakin - pieni nonparellitauki minulle tämän jälkeen, kiitos! Kakusta tuli mielestäni todella onnistunut, maukas ja hauskan näköinen! Kakku oli myös täyttävä, joten siitä riitti hyvin monelle vieraalle. Makumaailmaltaan tämä yhdysvaltalainen hummingbird cake muistuttaa vähän porkkanakakkua ja se päällystetäänkin myös tuorejuustokuorrutteella. Kakku on ihanan mehevä ja vivahteikkaan makuinen. Vähän liian iso kakku tämä tosin oli meidän juhliimme, sillä söin sitä vielä kolmena seuraavanakin päivänä...

Kuten aina, kaiken juhlahumun keskellä valokuvien ottaminen on aika työlästä. Niinpä nämä kuvat eivät todellakaan tee oikeutta pienen poikani synttärikakulle! Joka oli muuten itsensä päivänsankarin sanoin "hywää!"

Resepti on amerikkalainen, joten siinä käytetään cup-mittoja. Muunsin ne deseiksi teitä varten, mutta jos yhtään enemmän aikoo amerikanherkkuja leipoa, kannattaa ehdottomasti hankkia omat cups-mitat!


Hummingbird kakku (10-12 annosta)

vajaa 2½ dl hienoksi rouhittuja saksanpähkinöitä (1 cup)
7 dl  vehnäjauhoja (3 cups)
3½ dl sokeria (1½ cups)
1 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
1 tl kanelia
3 rkl pellavansiemenrouhetta + 9 rkl vettä (=3 vegaanista kananmunaa)
1 3/4 dl rapsiöljyä (3/4 cup)
1½ tl vaniljauutetta
½-1 tlk ananasmurskaa (älä valuta!)
3-4 banaania muussattuna

Väliin
1 dl vaniljakreemijauhetta
3 dl kylmää vettä
1 banaani muussattuna
ananasmurskaa

Kuorrute
reilu 0,5 dl maidotonta margariinia (1/4 cup)
1 prk Tofutti-tuorejuustoa
1 pkt tomusokeria
1 tl vaniljauutetta

Strösseleitä koristeluun (ja vähän lattiallekin)

Voit leipoa kakkupohjan ja täyttää sen juhlia edeltävänä päivänä. 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele kaksi halkaisijaltaan noin 22cm pyöreää vuokaa. 

Paahda saksanpähkinät halutessasi uunissa tai kuumalla, kuivalla paistinpannulla hieman rusehtaviksi. Rouhi jäähtyneet pähkinät. 

Valmista pellavansiemenrouheesta kananmunat sekoittamalla 3 rkl pellavansiemenrouhetta ja 9 rkl lämmintä vettä. Anna seoksen tekeytyä n. 5 minuuttia tai pidempään.

Sekoita isossa kulhossa keskenään jauho, sokeri, ruokasooda, suola ja kaneli. Toisessa kulhossa sekoita keskenään pellavansiemenkananmuna, öljy, vaniljauute, ananas, muussattu banaani ja rouhitut saksanpähkinät. Sekoita märät ainesosat kuivien ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada puolet taikinasta toiseen vuokaan ja puolet toiseen, ja paista uunin keskiosassa n. 25-30 minuuttia tai kunnes kakkuun tökättyyn tikkuun/veitseen ei tartu märkää taikinaa. Anna paistuneiden kakkujen jäähtyä vuoissaan noin 10 minuuttia ja kumoa ne sitten ritilälle jäähtymään kokonaan. 

Täytettä varten valmista vaniljakreemi vatkaamalla 1 dl kreemijauhetta ja 3 dl kylmää vettä keskenään noin 5 minuutin ajan. Anna kreemin jämäköityä hetki jääkaapissa.
Sekoita täytettä varten muussattu banaani ja ananasmurska keskenään. Levitä seos sitten alimmaiseksi tulevan kakkupohjan pinnalle. Levitä sen päälle vielä vaniljakreemi. Paina päällimmäiseksi tuleva kakkupohja vaniljakreemin päälle. Anna kakun tekeytyä hyvin peitettynä jääkaapissa pari tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.

Kuorrutetta varten vatkaa keskenään huoneenlämpöinen margariini ja tofutti tasaiseksi ja sileäksi. Lisää vähitellen joukkoon tomusokeri ja vatkaa kunnes seos on aivan sileää. Vatkaa viimeisenä joukkoon vaniljauute. Kuorruta kakku ja koristele se nonparelleilla. Jos haluat kakun pintaan jonkun kuvion tai numeron, leikkaa paksusta pahvista haluamasi kuvio ja aseta se kuorrutetun kakun pinnalle ennen nonparelleilla koristelua. Sirottele sitten nonparellit kakulle (ja lupaan, niitä lentää myös lattialle aika paljon....) ja ota sen jälkeen pahvinumero kakun päältä pois. Anna kakun olla vielä noin 1 tunti jääkaapissa jotta kuorrute ehtii asettua ja tarjoile se sitten. Kakku säily jääkaapissa muutamia päiviä. Nam!



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti