9. marraskuuta 2015

Suklaa-appelsiinikakku (vegaaninen)


Isänpäivää juhlittiin meidän perheessä herkuttelun merkeissä. Aamulla leivoin omalle miehelleni pizzaa ja keksejä ja iltapäivällä matkasimme oman isäni luokse. Lahjaksi vein tämän suklaa-appelsiinikakun, joka makumaailmaltaan muistuttaa erästä kakkua jota isälläni oli tapana leipoa aina omiin syntymäpäiväjuhliini. Isäni kakun sisälle tosin oli kätketty kääretorttu, mutta minä en uskaltanut nyt ainakaan vielä rullailla vegaanista suklaakakkupohjaa mihinkään suuntaan! Vaikka ei nyt varsinaisesti kääretorttupohja ollutkaan, niin pohja oli mielestäni varsin onnistunut. Appelsiinimousse mukaili myös lapsuuteni kakun täytettä, mutta seuraavalla kerralla maustan sen kenties vielä tujummin appelsiinilla. Kakku sai paljon kehuja, mm. parasta kakkua mitä on saatu pitkään aikaan, ja kuorrutetta olisi kuulemma voinut syödä ihan sellaisenaankin! Kyllä kehut lämmittävät, mutta eniten tietysti lämmitti oman isän ilahtunut ilme! Hyvää isänpäivää!


Suklaa-appelsiinikakku (vegaaninen) (n. 10-12 palaa)

Pohja
200 g vehnäjauhoja
30 g kaakaojauhetta
250 g sokeria
1 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
75 g rypsiöljyä (tai muuta neutraalin makuista öljyä)
1 tl vanilja-aromia
1 tl omenaviinietikkaa
220 g vettä

Täyte
400 g kikhernetölkin suolaton liemi
85 g sokeria
20 g vettä
1 2/3 dl appelsiinimehua
1 dl soijavispiä
2 ps vegegeliä
1-2 dl appelsiinimarmeladia

Kostutus
1 dl appelsiinimehua
2 rkl Cointreau-likööriä

Kuorrute
250 g vegaanista margariinia (esimerkiksi Sunnuntai Laktoositon)
150 g sokeria
75 g vettä
75 g tärkkelyssiirappia
105 g suklaata (käytin 70% suklaata)

Suklaamassa
100 g suklaata
½ dl glukoosisiirappia



Valmista ensimmäiseksi suklaamassa, sillä suklaaruusun ja muut koristeet voi tehdä halutessaan ennen kakun leipomista. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja lämmitä myös glukoosisiirappi erikseen samanlämpöiseksi. Sekoita sula suklaa ja siirappi keskenään ja sekoittele, kunnes seos alkaa muuttua jähmeäksi. Siirrä suklaamassa kelmulle ja kääri siihen. Anna jäähtyä huoneenlämmössä muovailtavaksi tai laita jääkaappiin. Muotoile massasta haluamasi koristeet joko kevyesti kaakaojauhotetulla pöydällä tai kahden leivinpaperin välissä kaulien.

Kakkupohjaa varten vuoraa halkaisijaltaan noin 20 cm leveän irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita keskenään vehnäjauho, kaakaojauhe, sokeri, ruokasooda ja suola. Sekoita toisessa kulhossa yhteen rypsiöljy, vanilja, etikka ja vesi. Sekoita kuivat ja märät aineet keskenään varovaisesti yhteen. Kaada massa vuokaan ja paista noin 45-55 minuuttia kunnes kakkun keskiosaan tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään kokonaan. Jos kokoat kakun seuraavana päivänä, peitä kakkupohja huolellisesti kelmulla.

Valmista appelsiinimoussetäyte. Keitä kikhernelientä kunnes sitä on jäljellä 100 g. Kaada liemi kulhoon. Valmista italialainen marenki lämmittämällä sokeri ja vesi 121 asteiseksi. Vatkaa odotellessa kikherneliemi kuohkeaksi ja kaada sitten tarpeeksi kuumaksi kiehunut sokeriliemi ohuena nauhana joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia kunnes se on jäähtynyt. Sekoita vegegel kylmän appelsiinimehun joukkoon ja lämmitä seosta liedellä kunnes se kuumenee, kaada se sitten koko ajan vatkaten marengin joukkoon. Vatkaa lopuksi vielä soijavispi kuohkeaksi ja kääntele varovasti appelsiinimarengin joukkoon.

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Kostuta appelsiinimehulikööriseoksella. Sivele sitten marmeladia pinnalle ja lado appelsiinimoussea päälle. Paina keskimmäinen kakkupohja päälle ja toista käsittely. Sivele appelsiinimehulikööriseosta päällimmäisen kakkupohjan alapuolelle ja laita pohja päällimmäiseksi. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään useita tunteja.

Valmista voikreemi.

Irrota kakku varovasti vuoasta ja kuorruta kreemillä. Laita suklaakoristeet paikoilleen.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti