31. tammikuuta 2016

Kinuskikakku (vegaaninen)

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 


Rakas veljeni viettää syntymäpäiviään tänään ja halusin leipoa hänelle kakun. Kakusta tein vegaanisen jotta siitä voisivat nauttia kaikki vieraat! Vegaanisia täytekakkuja on tullu tehtyä muutamia, mutta useimmiten suklaisella kakkupohjalla. Vaaleaa kakkupohjaa varten testailin muutamia reseptejä. Jamie Oliverin kakkupohja oli aivan kauhea eikä suostunut edes irtoamaan vuoastaan hajoamatta. Lisäksi maussakin oli parantamisen varaa. Sitten testasin tätä kakkupohjaa mutta se ei noussut aivan haluamallani tavalla. Ihan hyvältä se kyllä maistui. Sitten päätin lopettaa kikkailun ja turvautua luotettavaan Kamomillan konditoriaan. Kakkupohja on täysin sama kuin alkuperäinen, mutta grammahulluna punnitsin ainesosat vaa'allani ja merkitsin ne näin. Pohja onnistui mainiosti ja kohosi kahdessa vuoassa niin että kakustakin tuli varsin onnistuneen korkuinen. Myös tukevan soijavispin resepti on peräisin Sadulta, tällä kertaa Tuulispään leivontakirjasta

Mikä vegaanisessa kinuskikakussa on toki kaikkein mutkikkanta on tietenkin itse se kinuski. Kinuskin keittäminen leipomossa on ihan easy peasy ja peruskauraa, ja kotonakin itse keitetyn kinuskin voi korvata keittämällä makeutettua maitotiivistetölkkiä tuntien ajan - jos siis haluaa sen sisältävän maitoa. Tämän kinuskireseptin poimin rakkaasta kirjastani Professional Baking, lehmänmaidon tilalle laitoin vain soijamaitoa. Olisi mielenkiintoista kokeilla kinuskia myös muilla kasvimaidoilla. Kinuskin keittämiseen suosittelen lämpömittaria tai sitten erittäin tarkkaa silmää. Joka tapauksessa kinuskin keittämisen menee luultavastikin ainakin se yksi tunti. Alkuvaiheessa sitä ei ole pakko koko ajan olla sekoittamassa, mutta loppuvaiheessa kinuskia kannattaa sekoitella tuon tuosta pohjaanpalamisen estämiseksi. 



Kinuskikakku (vegaaninen) (n. 10-15 palaa) / Vegan dulce de leche cake (about 10-15 servings)

Pohja / Base
185 g makeuttamatonta omenasosetta / unsweetened mashed apple 
135 g rypsiöljyä / canola oil
300 g sokeria / sugar
430 g vehnäjauhoja / wheat flour
1 rkl vaniljasokeria / 1 tbsp vanilla sugar
1 rkl leivinjauhetta / 1 tbsp baking powder
1/4 tl suolaa / 1/4 tsp salt
3 dl vissyä / vichy water

Kostutus / Moistening
150 ml vettä / water
100 g sokeria / sugar
1 rkl vaniljasokeria / 1 tbsp vanilla sugar

Kuorrute / Frosting
380 g soijavispiä  / soya cream
1 tl agar agar -hiutaleita / 1 tsp agar agar flakes
20 g sokeria / sugar
1 rkl vaniljasokeria / 1 tsp vanilla sugar

Täyte / Filling
1 dl kuorrutetta / Frosting (above)
80 g tofutti-soijatuorejuustoa / Tofutti cream cheese
200 g lakkahilloa + lisää kakkupohjien sivelyyn / cloudberry jam and more for filling

Kinuski / Dulce de leche
5 dl neutraalin makuista makeuttamatonta kasvimaitoa (e. soija-, manteli- tai kauramaito) / unsweetened unflavoured plant-based milk, I used soy milk
135 g sokeria / sugar
1/8 tl ruokasoodaa / 1/8 tsp baking soda
1/4 tl vaniljauutetta / 1/4 tsp vanilla extract

Rosoisen sokerimassan reunat on muotoiltu palettiveitsellä ohuen ohueksi. Lehdet on muotoiltu samoin.
Jos koristat kakun sokerimassakukilla voit valmistaa ne ensimmäiseksi, jotta ne ehtivät jähmettyä. Ruusua varten värjäsin valkoista sokerimassaa pinkillä geelivärillä haluamani väriseksi. Lehdet värjäsin keltaisella, mustalla ja sinisellä geelivärillä mukavan sameahkon vihreäksi. 
Valmista kakkupohja edellisenä päivänä, jotta se ehtii jäähtyä ja sen leikkaaminen osiin on helpompaa.

Jos et käytä valmista omenasosetta, kuori ja pilko noin 2 omenaa kattilaan pienen vesitilkan kera. Hauduta pehmeäksi, soseuta ja jäähdytä. Punnitse omenasosetta tarvittava määrä.

Kuumenna uuni 175 asteeseen ja vuoraa kahden halkaisijaltaan noin 20 cm kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. 
Kun omenasose on jäähtynyt, sekoita siihen sokeri, suola, rypsiöljy ja vaniljasokeri. Sekoita erillisessä kulhossa keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe. Yhdistä kuivat aineet ja vissy vuorotellen omenasoseseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuokiin ja paista kakkupohjia noin 35-40 minuuttia tai kunnes kakkuun tökättyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa. 

Anna kakkupohjien jäähtyä vuoissaan kunnes tarkenet kääntää vuoat paljain käsin. Kumoa pohjat ritilälle jäähtymään kokonaan. Kelmuta pohjat ja siirrä jääkaappiin kunnes olet valmis leikkaamaan pohjat. 

Valmistaaksesi pysyvämpää soijavaahtoa kiehauta kattilassa soijavispi, agar agar -hiutaleet ja sokerit. Kun seos kiehuu, alenna lämpöä ja anna porista hiljalleen välillä sekoitellen kunnes agar agar -hiutaleet ovat liuenneet. Jäähdytä soijavispiseos ja siirrä lopuksi jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään kunnolla, vaikka seuraavaankin päivään.

Valmista kostutusvesi kiehauttamalla kaikki aineet kattilassa ja keittämällä 5 minuuttia. Jäähdytä kunnolla ennen käyttöä. 

Valmista vegaaninen kinuski laittamalla kaikki ainesosat vaniljaa lukuunottamatta kattilaan. Kiehauta seos sekoittamatta. Seos alkaa kuplia ruokasoodan vaikutuksesta voimakkaasti, joten nosta kattila liedeltä ennen kuin se kiehuu yli. Sekoita. Käännä lämpö pienemmälle ja kuumenna seos 110 asteiseksi tai kunnes seos alkaa muttua karamellimaisen väriseksi, jähmeämmäksi, mutta on silti notkeaa ja kaadettavaa. Anna kinuskin jäähtyä huoneenlämmössä.

Kun soijavaahto on jähmettynyt ja olet valmis täyttämään kakun, valmista lakkamoussetäyte. Ota jähmettyneestä soijavispiseoksesta erilliseen kulhoon noin 1 dl. Vatkaa tuo pieni soijavispiseos kuohkeaksi ja jämäkäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tofutti ja lakkahillo ja vatkaa tasaiseksi. Käytä heti ettei täyte ehdi jähmettyä. 

Halkaise kakkupohjat kahteen osaan jolloin sinulla on yhteensä 4 kakkupohjaviipaletta. Kostuta alin kakkupohja kostutusvedellä ja sivele sitten pinnalle lakkahilloa haluamasi määrä. Lappaa päälle lakkamoussea ja laita päälle uusi kakkupohjaviipale ja toista toimenpide muillekin kakkupohjille. Kostuta ylin kakkupohjaviipale ja käännä se sitten nurja puoli ylöspäin päälimmäiseksi. Siirrä 
jääkaappiin jähmettymään.


Kun kakun täytteet ovat jähmettyneet, vatkaa soijavispi kuohkeaksi ja jämäkäksi vaahdoksi. Kaada kinuski kakun päälle ja tarvittaessa kallistele kakkua hieman jotta se asettuu tasaiseksi. Pursota sitten kakun reunoille haluamasi pursotukset. Itse pursotin ensin kakun sivut koripunostyllalla koripunoksella (yllä) ja alimmaisen reunan pienellä tähtityllalla. Kinuskin reunoille pursotin kierteisellä tähtityllalla lenkkejä.

--

Make the sugar fondant roses first if you are gonna use them. I colored white fondant with pink for the petals and with yellow, blue and black for the leaves.

Prepare the base. Line the bottoms of two (about 20 cm) cake pans with parchment paper. Heat the oven to 175 degrees celsius.

Mix together the mashed apple, canola oil,sugar, vanilla sugar and salt. Sift together in a separate bowl the dry ingredients. Mix into the apple mixture alternatively the dry ingredients and the vichy water. Mix carefully until all blended. Pour the batter evenly into the cake pans and bake for 35-40 minutes or until the cakes are baked.

Let the cakes cool in their pans until you can turn them upside down bare handed. Let cool completely before cutting.

For the frosting heat all the ingredients to boil. Let simmer on medium heat until the agar agar flakes are all melted. Let the mixture cool and put it into fridge to cool completely.

For the moistening, just heat all the ingredients to a boil. Let cool completely.

For the vegan dulce de leche put all the ingredients apart from vanilla into a heavy saucepan. Set over a medium heat and bring to a boil without stirring. The mixture will foam up as it reaches the boil so quickly remove it from the heat before it boils over. Stir.
Turn the heat to low and cook slowly stirring frequently for about 45 to 60 minutes or until the mixture reaches 110 degrees celsius. The mixture should be a rich caramel brown and thickened but still pourable. Stir in the vanilla. Let cool completely, but do not put into the fridge as it'll thicken too much.

For the filling, take about 1 dl of the frosting and put it into a bowl. Beat until the cream is light and fluffy. Add tofutti and cloudberry jam into the mixture and beat until all blended.

Cut both the cakes in two so you have 4 layers in total. Moisten the bottom layer with the syrup. Then add some cloudberry jam if you want to. Spread the filling evenly and top with another cake layer. Repeat this until there's the top cake layer remaining. Moisten the top cake layer with syrup and then assemble it to the top of the cake. Put the cake in to the fridge to settle.

Meanwhile, if the soy cream mixture has cooled down completely, you can beat it light and fluffy. Pour the dulce de leche over the cake top and pipe the whipped soy cream to the sides and the top as you like. I used basket piping for the sides and star tip for the top. Set the rose to the top of the cake just before serving so it'll not melt. Enjoy!

2 kommenttia :

  1. Ihan mahtavaa! Seuraan huuli pyöreänä, kuinka upeita konditoriatuotteita vaan tosta noin vain viskot ilmoille ja vielä vegaanisina. :D Tätä on pakko tehdä itsekin jossain kohtaa. Oon kanssa tota kamomillan konditorian vispireseptiä katsonut sillä silmällä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanista sanoistasi! On se kyllä vähän niin että jos vegaanisia haluaa leipoa niin aika paljon pitää tyhjästä nyhjäistä ja keksiä itse tai ainakin sovellella! Mutta toisaalta, mikäs sen mukavampaa...:D

      Poista