25. tammikuuta 2016

Nallekakku

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 


Minun toivottiin valmistavan syntymäpäiväkakku ihanalle 2-vuotiaalle tytölle. Toiveina olivat suklaa (mutta ei liian aikuiseen makuun) ja muodoksi ehdotettiin nallea. Pääsin siis ensimmäistä kertaa tekemään oikein kunnon hahmokakun, ja tämän leipominen olikin oikein hauskaa puuhaa! Prosessia varten ostin tyllakokoelmaani ns. ruohotyllan, sillä halusin pursottaa nallukalle pörröisen turkin. Perustana on klassinen sacherkakkupohja, täytteenä aprikoosi-inkiväärihilloa ja suklaamoussea. Kuorrutteena suklaakreemiä, jonka tein tällä kertaa hieman eri tavalla kuin aiemmin... 

Nallekakku (n. 10-15 hengelle)

Pohja
113 g huoneenlämpöistä voita
113 g sokeria
140 g suklaata sulatettuna (käytin 60%)
113 g keltuaisia
1 tl vaniljasokeria
170 g valkuaisia
ripaus suolaa
85 g sokeria
113 g vehnäjauhoja

Kostutus 
100 g sokeria
150 ml vettä
1 tl vaniljasokeria

Väliin
Aprikoosihilloa

Suklaamoussetäyte
27 g keltuaisia
23 g sokeria
20 g vettä
107 g suklaata (käytin 60% suklaata)
200 g vispikerma

Suklaakreemi
250 g sokeria
125 ml vettä
500 g voita
112 g suklaata (käytin 60% suklaata)


Ensimmäiseksi voit valmistaa kostutusveden. Kiehauta kaikki ainesosat kattilassa ja keitä 5 minuuttia. Anna veden jäähtyä kokonaan ennen käyttöä. 

Kakkupohjia varten ota ainesosat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leivontaa.
Lämmitä uuni 165 asteeseen ja leivinpaperoi halkaisijaltaan noin 18 cm kakkuvuoan pohja sekä kolmen halkaisijaltaan noin 6 cm pienen vuoan pohjat. Reunoja ei tarvitse voidella.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hiukan ja sekoita se sitten voivaahdon joukkoon. Sekoita joukkoon myös keltuainen ja vaniljasokeri. Vaahdota valkuaiset, suola ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Älä vatkaa vaahtoa aivan jäykäksi. Se on valmista silloin kun marenki on niin sanotusti "soft peaks"-vaiheessa eli kun nostat vatkaimen marengista ja vaahtoon jäävä huippu valahtaa pehmeänä alas eikä jää ylös törröttämään. 
Sihtaa voi-keltuaisseoksen joukkoon vuorotellen sihdatut vehnäjauhot ja lisää vuorotellen valkuaisvaahto. Sekoita varovasti nuolijalla nostellen jotta seos ei lässähdä. Annostele suurin osa massasta isoon kakkuvuokaan ja annostele pieniin vuokiin kuhunkin silmämääräisesti sama määrä. 

Paista uunin keskiosassa pieniä kakkuja noin 30 minuuttia ja isoa noin 45 minuuttia tai kunnes kakkuihin tökättyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan kunnes kykenet paljain käsin kumoamaan ne ritilälle jäähtymään. 

Jos täytät kakun vasta seuraavana päivänä, kelmuta kakkupohjat huolellisesti kuivettumisen estämiseksi ja laita ne jääkaappiin. 

Suklaamoussetäytettä varten vaahdota keltuaiset vaaleaksi. Lämmitä sokeri ja vesi kattilassa 118 asteiseksi ja kaada sokerivesi sitten ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt. Sulata suklaa ja anna en jäähtyä hiukan, sekoita se sitten keltuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa jääkaappikylmä vispikerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita siitä 1/3 suklaaseoksen joukkoon. Kääntele loput kermavaahdosta varovaisesti suklaavaahdon joukkoon.

Valmista kuorrute kuutioimalla voi vatkauskulhoon. Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa niin että sokeri liukenee. Vatkaa voita hitaalla nopeudella ja kaada sitten kuuma sokerivesi voin joukkoon. Voi sulaa sokeriveden lämmöstä. Vatkaa voita keskinopeudella kunnes se alkaa jähmettyä ja vaalentua. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää se sitten valkoiseksi vatkautuneen kuohkean kreemin joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa kreemi tasaiseksi ja kaavi tarvittaessa reunoille roiskuneet rippeet mukaan.


Täytä kakku leikkaamalla iso kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohja sokerivedellä ja sivele pintaan aprikoosihilloa. Täytä suklaamoussella. Toista seuraavaan kakkupohjaan sama. Kostuta viimeinen kakkupohja ja käännä se sitten kostutettu puoli alaspäin kakun laelle. Muotoile kakusta pyöreä sahalaitaisella veitsellä. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun täytät pienet kakut kuonoa ja korvia varten.

Halkaise pienet kakut kahtia ja kostuta pohjat sokerivedellä. Sivele pintaan aprikoosihilloa ja paina ylimmäiset pohjat sitten päälle. Muotoile palat haluamallasi tavalla. Itse tein kuonosta hieman litteämmän ja pyöreän myös. Korvista leikkasin viipaleet pois niin että ne olivat hieman puoliympyrää suuremmat. Molemmista korvista tulee tehdä samanmuotoiset.

Kuorruta kakku ohuelti suklaakreemillä. Kiinnitä kuono ja korvat paikoilleen. Siirrä kuorrutettu kakku jääkaappiin.

Valmista sokerimassakoristeet. Sekoitin valkoisesta sokerimassasta ja mustasta, punaisesta ja keltaisesta geeliväristä vaaleanruskeaa. Silmiin tulevan sokerimassan värjäsin täysin mustaksi. Kauli vaaleanruskea sokerimassa ohueksi ja ota kakku jääkaapista. Leikkaa sokerimassasta sopivan kokoinen pala kuonoa sekä korvia varten ja sivele ne paikoilleen. Kaulitse musta sokerimassa ohueksi myös ja leikkaa siitä sekä nenä että silmät. Tee halutessasi valkoisesta sokerimassasta vielä "pilkettä silmiin" ja vaaleanruskeasta massasta silmäluomet.


Kun kreemi on sopivan jähmeää pursotettavaksi (siirrä tarvittaessa hetkeksi jääkaappiin), on kakku valmis pursotettavaksi. Laita pursotinpussiin ruohotylla ja täytä se noin puolilleen suklaakreemillä. Pursota nallelle pörröinen kreemiturkki ja tarvittaessa siirrä pursotinpussi välillä jääkaappiin jos kreemi alkaa olla liian juoksevaa lämmön takia. Säilytä valmis kakku jääkaapissa kuvun alla.










4 kommenttia :

  1. Aivan upea ja mahtava sekä ihana ja suloinen kakku! Miten mulla on jäänyt tämä huomaamatta. Laitan ohjeen ehdottomasti ylös, kiitos! Toukokuussa voi olla toteutuksen aika. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos todella paljon kauniista sanoistasi, piristivät päivääni! :D jos tosiaan aiot leipoa tällä reseptillä niin olisi todella hienoa kuulla miten se sitten onnistui! :) mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
    2. Tein vihdoin nallekakun.:) Tosin eri pohjalla ja täytteillä kuin sinä, mutta kiitos hyvistä neuvoista ja koko ideasta! Suklaakreemin tein ohjeellasi. Minulla se oli todella löysää ja sähläsin sen kanssa kunnolla. En tiedä, menikö joku vikaan jossain vaiheessa. Mutta sain kuin sainkin lopulta pursotettua, kun tarpeeksi usein jaksoin jähmettää kuorrutetta kylmässä. Tosi herkullinen kreemi joka tapauksessa. :)

      Poista
    3. Hei Leena ja ihan mahtavaa että testasit reseptiä! Voikreemi osaa kyllä olla aika kinkkinen toisinaan, mutta minun pitänee testata kuorrutetta joskus uudelleen jos sen voisi tehdä vähän luotettavammaksi... Kummallista! Pitää tutkia asiaa. Hienon kakun olit tehnyt ja kiitos kun uskalsit kokeilla reseptiä!

      Poista