29. elokuuta 2016

Suklaakohokas


Mitä tapahtuu kun kaksi leivontaan täysin hurahtanutta ihmistä saavat toisistaan ystävät? Oman kokemukseni mukaan silloin käydään polveilevia keskusteluja gluteenittomuudesta, suklaasta, kakkuvuoista, leipomuksien valokuvaamisesta... Milloin mistäkin. Silloin myös takuuvarmasti herkutellaan yhdessä! Ja ennen kaikkea nautitaan toisen seurasta. Sattuipa niinkin hassusti, että treffasimme rakkaan kondiittori-ystäväni kanssa menneellä viikolla ja päätimme heti katseiden kohdattua leipoa jotain makeaa yhdessä - mikä olisikaan sen hauskempi tapa viettää yhteistä aikaa! Oli kuitenkin vierähtänyt jo tovi edellisestä tapaamisestamme, joten kaiken pulinointimme päätteeksi huomasimme että kello oli jo ties kuinka paljon emmekä ehtisikään leipuroida yhdessä! Mikä pettymys! Ensi kerralla sitten...

Päästäkseni yli tuosta ehkä vähän hupsusta pettymyksestäni pläräsin (taas vaihteeksi) Professional Baking -kirjaani, leivontaraamattuani, ja pysähdyin lueskelemaan "custards, puddings, mousses and soufflés"-otsikon alle asettautuneita reseptejä. Vaniljakohokas pisti silmääni ja etenkin pisti silmääni siitä versioitu suklaakohokas. Mikä lohduttaisikaan paremmin kuin suklaakohokas! Eikä mitään tunnonvaivoja tarvitse potea, sillä reseptissähän ihan selvästi lukee "serve as soon as removed from the oven!". Eli ei kun herkuttelemaan! 




Suklaakohokas (n. 4 kohokasta)

30 g vehnäjauhoja
30 g voita

167 g maitoa
40 g sokeria
60 g keltuaisia
½ tl vaniljauutetta
100 g valkuaisia
20 g sokeria
40 g tummaa suklaata (käytä mahdollisimman vähäsokerista ja tummaa jos haluat intensiivisen suklaan maun)


Hiero voi ja vehnäjauho keskenään tasaiseksi tahnaksi. Laita maito ja sokeri kattilaan ja kiehauta seos. Ota kattila pois liedeltä ja vatkaa käsivispilällä voitahna maidon joukkoon niin kauan että seos on aivan tasainen. Laita kattila sitten takaisin levylle ja kuumenna uudestaan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen kunnes seos selvästi paksunee eikä maistu enää tärkkelyspitoiselta. Siirrä seos sitten kulhoon ja peitä kelmulla. Anna jäähtyä noin 5-10 minuuttia.

Sulata suklaa ja anna jäähtyä hetken aikaa. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen keltuaiset, suklaa ja vaniljauute kunnes seos on tasainen. Jos haluat tehdä kohokasmassan etukäteen valmiiksi, voit tehdä sen tähän pisteeseen asti ja laittaa jääkaappiin säilytystä varten.

Jäähtymisen aikana voit valmistella kohokasvuoat. Voitele vuoat ja vuoraa sokerilla. Lämmitä uuni 190 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää joukkoon sitten 20 g sokeria. Vatkaa kunnes seos on marenkimaista ja sileää. Nostele valkuaisvaahto varovasti lastalla kohokasmassan joukkoon. Annostele kohokasmassa vuokiin aivan reunaa myöten täyteen ja tasoita vielä esimerkiksi palettiveitsellä aivan tasaiseksi. Laita kohokkaat paistumaan uuniin noin 15 minuutiksi ja tarjoile välittömästi! Ennen tarjoilua voit sihdata pinnalle esimerkiksi tomusokeria tai kaakaojauhetta.

Vinkki!
Jos haluat vaniljakohokkaan, jätä suklaa pois ja laita tilalle 5ml vaniljauutetta. Sitruunakohokasta varten korvaa suklaa yhden sitruunan raastetulla kuorella. Voit maustaa kohokkaan myös 1 rkl pikakahvijauhetta tai 30-45ml haluamaasi likööriä. Lisää likööri maidon sekaan ennen lämmittämistä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti