22. elokuuta 2016

Vadelmamoussekakku peilikiilteellä (vegaaninen)




Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, olen onnistunut siirtämään sokerihiiriyteni myös seuraavalla sukupolvelle! Poikani varmaan arvostaakin kovasti sitä että meidän perheessä on tapana juhlia kaikkien perheenjäsenten syntymäpäiviä mahdollisimman sokeripitoisesti! Tällä kertaa juhlistimme kahden räväkän naisen syntymäpäivää samalla kertaa, joten kakunkin oli tietenkin oltava luonnetta täynnä. 

Olen jo pitkään halunnut testata kotikeittiössäni peilikiilteen valmistamista. Nyt siihen tulikin tilaisuus, vaikkakin minun oli tehtävä se tietenkin vegaanisena. Resepti oli yllättävän helppo, vaikkakin vegaanista kondensoitua maitoa sai keitellä reippaan tovin. Voihan sitä tietenkin metsästää internetin ihmeellisestä maailmasta valmiiksi tölkitettynä, mutta mitä turhia. Kunhan varaat vain hieman aikaa niin voit keitellä kondensoidun maidon miedolla lämmöllä poreillen ja käydä silloin tällöin sitä sekoittelemassa samalla kun puuhailet omiasi. Peilikiille ei ollut vegaanisena versiona aivan niin kiiltävä kuin olin kuvitellut, joten tutkimukset jatkuvat. Kiiltävä tai himmeä, lopputulos oli todella juhlava ja yllättävä joten suosittelen testaamaan tätä! Kannattaa vain muistaa jättää alla oleva kakku mahdollisimman tasaiseksi ja vaaleaksi pinnaltaan niin lopputuloskin on huolitellun oloinen.

Peilikiilteen kanssa oli jo sen verran paljon säätämistä että kakun perustana käytin todella maukasta ja toimivaa vadelmamousse-reseptiä Paha kakku -blogista. Mitä sitä täydellistä parantelemaan? 

Vadelmamoussekakku peilikiilteellä (vegaaninen)

Pohja
1,5 rkl kuumaa vettä + 1 rkl pellavansiemeniä
95 g vehnäjauhoja
1/8 tl ruokasoodaa
30 g kaakaojauhetta
68 g suklaata (70% kaakaopitoisuus)
ripaus suolaa
2 rkl kiehuvaa vettä
40 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
40 g voita

Mousse
400 g vadelmia
100 g mustikoita
5 g agar agar -hiutaleita
125 g soijamaitoa
125 g sokeria
625 g soijavispiä

Mustikkahyytelö
5 dl mustikoita
3 dl hyytelösokeria

Vegaaninen kondensoitu maito DIY
325 ml kasvimaitoa (ei vähärasvaista tai rasvatonta!)
26 g sokeria
ripaus suolaa

Peilikiille
140 g vegaanista kondensoitua maitoa
220 g vegaanista valkosuklaata (käytin Plamilin valkosuklaata)
200 g sokeria
245 g vaaleaa siirappia tai agavesiirappia
100 ml kylmää vettä
16 g agar agar -jauhetta + 120 ml kuumaa vettä
Punaista ja mustaa pastaväriä

Koristeluun
Vadelmia
Kultaista tomuväriä



Käytin kakkuun kahta irtopohjakakkuvuokaa: 24 senttistä ja 20 senttistä. 
Valmista ensimmäisenä vegaaninen kondensoitu maito. Voit valmistaa sen jo vaikka muutama päivä etukäteen. Yhdistä kaikki ainesosat kattilassa ja keitä seosta, kunnes sitä on jäljellä reilu 1 dl. Anna jäähtyä, peitä ja siirrä jääkaappiin säilytystä varten.  
Valmista seuraavaksi kakkuun browniepohja. Ensimmäisenä yhdistä kuuma vesi ja pellavansiemenrouhe ja anna seoksen seistä viitisen minuuttia. Sekoita keskenään vehnäjauho ja ruokasooda. Sekoita sitten tahnaksi keskenään hienoksi rouhittu suklaa, kaakao, suola ja kiehuva vesi. Lisää joukkoon sokerit, sulatettu margariini sekä pellavansiemenseos ja sekoita tasaiseksi. Paista kakku 20 senttisessä vuoassa 177 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota vuoastaan. 

Valmista seuraavaksi mustikkahyytelö. Keitin ensin mustikat pehmeiksi ja siivilöin niistä sitten kuoret pois. Halutessasi voit käyttää ne kuorineen, mutta sitten sinun kannattaa blendata seos sileäksi. Kiehauta mustikkaseos ja lisää hyytelösokeri joukkoon koko ajan sekoittaen. Keitä 3 minuuttia tai sokerin pakkauksen mukaan. Jos haluat hyytelöstä vähemmän sokerisen, voit korvata osan sokerista pelkällä pektiinillä. Vuoraa 20 senttinen irtopohjavuoka kelmulla tai leivinpaperilla ja kaada valmis, kuuma mustikkahyytelö vuokaan. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään kunnolla. Kun mustikkahyytelö on jähmettynyt, voit irrottaa sen vuoasta ja siirtää pakkaseen kovettumaan kunnolla. Varmista että hyytelö kovettuu tasaisella alustalla.

Valmistele 24-senttinen irtopohjavuoka tai kakkurengas vuoraamalla sen reunat reunakalvolla ja pohja leivinpaperilla. Leikkaa paistamasi brownie-pohjan pinta tasaiseksi ja asettele se sitten mahdollisimman keskelle 24-senttisen vuoan pohjaa. 

Valmista seuraavaksi vadelmamoussetäyte. Kiehauta vadelmat ja anna niiden kiehua vähintään 3 minuuttia. Halutessasi voit siivilöidä vadelmapyreen tiheän siivilän läpi. Itse käytin vadelmat siemenineen tällä kertaa. Lisää pyreen joukkoon kasvimaito ja agar agar ja anna liota 5 minuutin ajan. Vatkaa soijavispi ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi. Kiehauta seos ja anna kiehua hiljalleen 4 minuutin ajan. Jos käytät agar agar -hiutaleita jauheen sijaan, kiehumisaika on noin 5-10 minuuttia tai kunnes hiutaleet ovat kokonaan liuenneet. Kaada sitten kuuma agar-seos soijavispivaahdon joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada 1/3-osa vadelmamoussesta kakkuvuokaan browniepohjan päälle ja tasoita esimerkiksi paletilla. Asettele sitten jähmettynyt mustikkahyytelökerros vadelmamoussen päälle mahdollisimman keskelle vuokaa. Jos vadelmamousse on mielestäsi tähän liian pehmeää, voit siirtää kakun pakastimeen jähmettymään hetkeksi ennen mustikkahyytelökerroksen lisäämistä. Kaada mustikkahyytelön pinnalle loput vadelmamoussetäytteestä ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Siirrä kakku sitten jääkaappiin jämäköitymään vähintään muutamaksi tunniksi tai vaikka seuraavaan päivään.

Kun kakku on jämäköitynyt, voit valmistaa peilikiilteen. Rouhi valkosuklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Yhdistä kattilassa sokeri, siirappi sekä kylmä vesi. Lämmitä seos 65 asteeseen ja lisää agar agar -jauhe. Kiehauta seos ja keitä noin minuutin verran. Siirrä seos pois liedeltä ja lisää joukkoon 140 g keittämääsi kondensoitua maitoa. Sekoita seos tasaiseksi ja kaada se sitten valkosuklaan päälle. Sekoita tasaiseksi ja kaada kiille sitten tiheän siivilän läpi toiseen kulhoon. Värjää kiille haluamallasi tavalla. Itse erotin muutaman kauhallisen kiilteestä toiseen kulhoon ja värjäsin sen mustaksi pastavärillä. Loput värjäsin punaisella pastavärillä. Anna kiilteen jäähtyä kunnes se on noin 34 asteista. Mustaksi värjätty osuus jäähtyi nopeammin, joten lämmitin sitä hieman uudelleen kun punainen osuus oli saavuttanut 34 asteen lämpötilan. 
Sillä aikaa kun kiille/kiilteet jäähtyvät, voit irrottaa kakun vuoastaan. Kuorruttamista varten vuoraa esimerkiksi reunallinen pelti leivinpaperilla tai kelmulla ja asettele sen päälle ritilä. Sitten ylimääräinen kiille valuu pellille eikä jää kakun reunoille roikkumaan. Kun kiille on jäähtynyt, kaada se kakun pinnalle. Jos käytät kahta väriä voit tehdä korostevärillä haluamasi kuvion kakun pintaan. Jos kakun pinta jää epätasaiseksi, vedä se suoraksi paletilla jolloin ylimääräinen kuorrute valuu reunoja pitkin alas. Varmista että kaikki reunat ovat kuorrutteen peitossa ja tarvittaessa peitä aukot palettia apuna käyttäen. Vedä kakun alareuna siistiksi paletilla ja siirrä kakku sitten kakkupahville tai tarjoilualustalle koristelua varten. Koristelin kakun minimalistisesti vadelmilla, joiden pintaan huiskaistiin hieman kultaista tomuväriä.




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti